Fudge

 
 
 
Ljuvligt söt och chokladig, smälter i munnen och helt oumbärlig på julbordet. Det är fudge-kokning på gång! De här små godsakerna gjorde jag i torsdags, två dagar senare var det slut...vi hade julfirande med familjen i fredags och i lördags kom mina vänner på julfika. Fudgen blev framröstad som favorit båda gångerna!
 
Jag gör fudgen ganska små, faktiskt så tycker jag att allt julgodis ska vara litet. Då orkar man smaka av flera sorter! 
 
FUDGE:
 
 
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 msk smör
1 msk sirap
3 msk kakao
1 krm salt
 
Blanda grädda, socker, smör och sirap i en vid, tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka på medelstark värme tills smeten är 125 grader, det tar ca 25 minuter. Använd hushållstermometer och gör kulprov! 
Blanda i kakao och salt. 
Häll upp i en form som är 10x30cm och klädd med bakplåtspapper. Ställ kallt och låt svalna! 
Skär upp i små bitar, något större än sockerbitar. Förvara i burk med tättslutande lock, ställ svalt. Om de står framme hela julen torkar de och blir hårda. 
 
Fudge är de fyrkantiga bitarna! De runda heter romerska bollar och det kommer recept på dem i ett senare inlägg! Nedanför ses även jordnötsbräck och saffransskorpor. Recept finns i tidigare inlägg!
 
 
 
 
Allmänt | |
Upp