Saffransrutor med lingonfrosting

Kommentera
 
"Det här var det godaste jag ätit!"  - det får jag ofta höra när jag bjuder på den här kakan. Och det säger mina gäster varesig dom tål gluten eller inte. Glutenfria bakverk blir oftast torra och tråkiga, men dom här är saftiga och goda tack vare mandelmassan. Dom funkar också jättebra att göra i muffinsformar. 
Även om dom är så goda att man vill äta dom jämt, så tycker jag att dom passar extra bra när man ska lyxa till det lite, som tex idag, när vi firar lucia! 
 
ca 30 st
 
Det här behöver du:
200g smör, rumsvarmt
2 1/2 dl strösocker
130g mandelmassa, grovriven 
2 ägg
1 kuvert saffran (1/2g)
1 msk vatten, kokhett
2 dl gräddfil
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker 
1 1/2 dl mandelmjöl
3 dl glutenfri mjölmix, tex Semper fin mix
 
Lingonfrosting:
50g smör, rumsvarmt
200g färskost, tex philadelphia
1 tsk vaniljsocker
4 dl florsocker
2 dl lingon, frysta
 
Gör så här: 
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör och strösocker poröst. Tillsätt mandelmassan och rör ner äggen, ett i taget.
2. Lägg saffranet i en liten kopp och häll över det kokheta vattnet. Låt det dra i ca 10 min. Tillsätt saffran och gräddfil i smeten. 
3. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Rör försiktigt till en jämn smet.
4. Häll smeten i en form, ca 25x30 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda bottnen i 20-25 min. Låt den svalna.
5. Frosting: Blanda ihop smör, färskost och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt florsockret, lite i taget, och vispa det krämigt. Blanda ner 1 dl av lingonen och rör lite till. 
6. Bred glasyren över kakan och strö över resterande lingon. Skär kakan i lagom stora rutor.