Saffransskorpor med sötmandel

Jag hade ett paket saffran över efter lussebullebaket, lika brakat göra något av det! Mamma har tjatat sedan i somras om att jag borde baka skorpor så nu var det äntligen dags. Saffransskorpor! Gula, underbart vackra och ljuvligt doftande saffransskorpor. Jättesnyggt att ha i en glasburk på köksbänken. Smulorna spar pappa i en speciell burk och har antingen i morgonfilen eller till glass på kvällen. Här går ingenting till spillo! 
 
SAFFRANSSKORPOR
ca 40st ugn 175 grader
 
100g smör
0,5 g saffran (ett paket)
2 ägg
1 1/2 dl socker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl sötmandel
 
smält smöret tillsammans med saffran. Häll över i en bunke och blanda i äggen. 
Blanda de torra ingredienserna och häll i bunken. Tillsätt  hel sötmandel och blanda allt.
 Gör tre rullar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Inte för nära varandra då de jäser i ugnen. 
Grädda i mitten av ugnen i 25 min. Ta ut och sänk ungstempen till 125 grader.
Skär i ca 1 cm tjocka skivor. Grädda i ytterligare 15 min. Låt svalna!
 
 
 
 
 
 
Julbak | Saffransskorpor, advent, fjärdeadvent, glasburk, julbak, julfika, julpyssel, lucia, nuärdetjul, saffran, snartärdetjul | |
Upp