Ett av julens viktigaste bakverk! Men funkar naturligtvis året om... Finns det egentligen någonting som luktar godare än pepparkakor?
 
 
ugn 175 grader i ca 45 minuter.
 
100 gram smör
2 ägg
2 dl strösocker 
1,5 dl filmjölk
1,5 tsk malen ingefära
1,5 tsk malda nejlikor
2 tsk malen kanel
1 tsk bikarbonat 
2,5 dl vetemjöl
 
Gör såhär:
Smält smör och låt det svalna. Smöra och bröa en avlång form eller en sockerkaksform med hål i mitten.
Vispa ägg och socker så det blir ljusgult och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt filmjölk, ingefära, nejlikor, kanel och bikarbonat. Blanda till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 45 minuter. 
Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den. 
 
Servera gärna med lite vispad grädde och lingon!
 
 

Mjuk pepparkaka

Allmänt 3 kommentarer
Ett av julens viktigaste bakverk! Men funkar naturligtvis året om... Finns det egentligen någonting som luktar godare än pepparkakor?
 
 
ugn 175 grader i ca 45 minuter.
 
100 gram smör
2 ägg
2 dl strösocker 
1,5 dl filmjölk
1,5 tsk malen ingefära
1,5 tsk malda nejlikor
2 tsk malen kanel
1 tsk bikarbonat 
2,5 dl vetemjöl
 
Gör såhär:
Smält smör och låt det svalna. Smöra och bröa en avlång form eller en sockerkaksform med hål i mitten.
Vispa ägg och socker så det blir ljusgult och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt filmjölk, ingefära, nejlikor, kanel och bikarbonat. Blanda till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 45 minuter. 
Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den. 
 
Servera gärna med lite vispad grädde och lingon!
 
 
Härligt gott fikabröd som bakas i långpanna och (förhoppningsvis) räcker till flera! 
 
25-30 bitar, ugn 180 grader, 30-35 minuter.
 
2 ägg
3,5 dl strösocker
125 gram riven mandelmassa
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
200 gram smält smör
 
Glasyr:
4 dl
3 msk vatten
 
Gör såhär:
Särt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Riv mandelmassan och blanda ihop det med äggsmeten. Blanda bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke och rör ner det i äggsmeten. Tillsätt mjölk och smör. Vispa ihop till en slät smet.
häll smeten i en långpanna på ca 30x40 cm klädd i bakplåtspapper eller bröad och smörad. 
Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 30-35 min. 
Blanda ihop florsockret och vattnet till en glasyr. 
Om du vill ha en snygg kant så skär bort kanterna. Bred på glasyren och låt den stelna innan du skär den i bitar.
 
 

Mazarinrutor med glasyr

Allmänt Kommentera
Härligt gott fikabröd som bakas i långpanna och (förhoppningsvis) räcker till flera! 
 
25-30 bitar, ugn 180 grader, 30-35 minuter.
 
2 ägg
3,5 dl strösocker
125 gram riven mandelmassa
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
200 gram smält smör
 
Glasyr:
4 dl
3 msk vatten
 
Gör såhär:
Särt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Riv mandelmassan och blanda ihop det med äggsmeten. Blanda bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke och rör ner det i äggsmeten. Tillsätt mjölk och smör. Vispa ihop till en slät smet.
häll smeten i en långpanna på ca 30x40 cm klädd i bakplåtspapper eller bröad och smörad. 
Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 30-35 min. 
Blanda ihop florsockret och vattnet till en glasyr. 
Om du vill ha en snygg kant så skär bort kanterna. Bred på glasyren och låt den stelna innan du skär den i bitar.
 
 
En riktig klassiker! Originalet kommer ifrån Vår kokbok men jag ökade på jästen lite och gjorde dom större eftersom jag ville ha riktigt maffiga kanelbullar, såna man får när man fikar på caféer. 
Fyllning är gott, mycket smör och mycket kanel ger goda bullar.
 
50g jäst (jag la till ca 20g jäst till)  
125-150g smör
5dl mjölk
1/2 tsk salt
1dl socker
1-2 tsk stött kardemumma
1,4-1,5 l vetemjöl 
 
Såhär gör du:
 
Dela sönder jästen i en bunke. Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader ( fingervarmt).
Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker ev kardemumma och nästan allt mjöl. Spar lite till utbakningen. Låt degen vara lite kladdig under första jäsningen, då jäser den bättre och man får stora bullar. 
Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen under bakduk ca 30 min. 
Tag upp degen på mjölat bakbord, arbeta den smidig. Dela degen i två delar och baka ut en del i taget. Kavla ut den till en stor rektangel ca 0,5cm tjock. Bre på rumsvarmt smör, strö på socker och kanel. Rulla sedan ihop degen till en rulle, om du rullar från kortsida till kortsida får du färre men större bullar, om du rullar från långsida till långsida så får du fler men mindre bullar. Dela degen i 1,5 cm tjocka bullar och lägg i bullformar eller på bakplåtspapper.  Låt jäsa till dubbel storlek (tar ca 30min). Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker innan du gräddar mitt i ugnen på 225 grader ca 5-10min.
 
     

Kanelbullar

Allmänt Kommentera
En riktig klassiker! Originalet kommer ifrån Vår kokbok men jag ökade på jästen lite och gjorde dom större eftersom jag ville ha riktigt maffiga kanelbullar, såna man får när man fikar på caféer. 
Fyllning är gott, mycket smör och mycket kanel ger goda bullar.
 
50g jäst (jag la till ca 20g jäst till)  
125-150g smör
5dl mjölk
1/2 tsk salt
1dl socker
1-2 tsk stött kardemumma
1,4-1,5 l vetemjöl 
 
Såhär gör du:
 
Dela sönder jästen i en bunke. Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader ( fingervarmt).
Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker ev kardemumma och nästan allt mjöl. Spar lite till utbakningen. Låt degen vara lite kladdig under första jäsningen, då jäser den bättre och man får stora bullar. 
Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen under bakduk ca 30 min. 
Tag upp degen på mjölat bakbord, arbeta den smidig. Dela degen i två delar och baka ut en del i taget. Kavla ut den till en stor rektangel ca 0,5cm tjock. Bre på rumsvarmt smör, strö på socker och kanel. Rulla sedan ihop degen till en rulle, om du rullar från kortsida till kortsida får du färre men större bullar, om du rullar från långsida till långsida så får du fler men mindre bullar. Dela degen i 1,5 cm tjocka bullar och lägg i bullformar eller på bakplåtspapper.  Låt jäsa till dubbel storlek (tar ca 30min). Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker innan du gräddar mitt i ugnen på 225 grader ca 5-10min.