Kanelbullar

En riktig klassiker! Originalet kommer ifrån Vår kokbok men jag ökade på jästen lite och gjorde dom större eftersom jag ville ha riktigt maffiga kanelbullar, såna man får när man fikar på caféer. 
Fyllning är gott, mycket smör och mycket kanel ger goda bullar.
 
50g jäst (jag la till ca 20g jäst till)  
125-150g smör
5dl mjölk
1/2 tsk salt
1dl socker
1-2 tsk stött kardemumma
1,4-1,5 l vetemjöl 
 
Såhär gör du:
 
Dela sönder jästen i en bunke. Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader ( fingervarmt).
Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker ev kardemumma och nästan allt mjöl. Spar lite till utbakningen. Låt degen vara lite kladdig under första jäsningen, då jäser den bättre och man får stora bullar. 
Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen under bakduk ca 30 min. 
Tag upp degen på mjölat bakbord, arbeta den smidig. Dela degen i två delar och baka ut en del i taget. Kavla ut den till en stor rektangel ca 0,5cm tjock. Bre på rumsvarmt smör, strö på socker och kanel. Rulla sedan ihop degen till en rulle, om du rullar från kortsida till kortsida får du färre men större bullar, om du rullar från långsida till långsida så får du fler men mindre bullar. Dela degen i 1,5 cm tjocka bullar och lägg i bullformar eller på bakplåtspapper.  Låt jäsa till dubbel storlek (tar ca 30min). Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker innan du gräddar mitt i ugnen på 225 grader ca 5-10min.
 
     
Allmänt | Kanelbulle kanelbullar nybakat baka älskarattbaka recept kanelbullerecept fika vårkokbok fikabröd kaffebröd | |
Upp