Lussebullar

Kommentera

Ett måste så här innan jul är ju att baka lussekatter! Det här klassiska receptet kommer från vår kokbok som variation till vanliga lussekatter kan man även kavla ut och ta på den goda vaniljröran.
Recept på vaniljröran finns längst ner 😊

225 grader, 5-10 minuter i ugnen.

2 paket saffran
150 gram smör
5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1,5 dl socker
1 ägg
1,4-1,5 dl vetemjöl

Pensling och garnering:
Uppvispat ägg och russin

Stöt saffranet i en mortel tillsammans med en sockerbit. Det ska vara finstött. Häll lite av mjölken i morteln och blanda det lösta saffranet i degspadet.
Degspadet gör du genom att dela jästen i en bunke, smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37 grader.
Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
Jäs degen under handduk i ca 30 minuter.
Knåda degen på ett mjölat bakbord. Baka ut den lussekatter. Jäs brödet på plåtar i ca 20 min. Tryck ner russin som garnering när brödet är färdigjäst.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen. Låt räder kallna under en bakduk.

Vaniljröra:
75-100 gram smör
1 dl socker
4 msk vaniljpulver