Tant Harriets pepparkakor

Kommentera

Julen nalkas... dags för pepparkaksbak! Doften som sprider sig i köket är något av det bästa jag vet. Bästa receptet finns i Vår kokbok från Rabén och Sjögren

Receptet är:
300g smör
5dl socker
1dl sirap
1msk kanel
2msk kryddnejlikor
2tsk finstött kardemumma
1msk bikarbonat
2dl vatten
1,5dl (ca:900g) vetemjöl

Gör så här:
Rör rumsvarmt smör, socker och sirap smidigt, gärna med elvisp. Rör ner kryddorna och bikarbonaten, sedan vattnet och sist en del av mjölet. Arbeta in resten av mjölet på bakbordet. Låt degen vila svalt minst 1 dygn insvept i folie.

Tag fram en bit av degen i taget. Kavla den tunt. Tag ut kakor med mått och lägg dem på kalla, lätt smorda plåtar eller på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 5 min. Låt kakorna svalna på plåten