Tekakor

Hembakt är godast! Helst taget direkt från ugnen såklart, men det som blir över går utmärkt att frysa.
När vi bakade de här var det -27 grader ute men temperaturen i köket steg ända till +26 grader. Jag tror att vår ugn läcker en hel del värme...men varmt å gött blev det iallafall!
 
TEKAKOR
ca 20st
ugn 250 grader
 
50 g jäst
6 dl mjölk
2 dl havregryn
75 g smör
2 tsk salt
2 msk socker
1 ägg
12-14 dl mjöl
 
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) och blanda ut så att jästen löser sig helt.
Tillsätt havregryn och låt stå ca fem minuter, så att havregrynen blöts upp.
Smält under tiden smöret.
Blanda smör, salt, socker och ägg med mjölkblandningen.
Tillsätt mjölet lite i taget.
Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.
 
Knåda degen på mjölat bakbord  och kavla ut den (ca 1 cm tjock).
Stansa ut runda cirklar (det går jättebra att använda ett vanligt dricksglas).
Lägg upp på plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.
Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen ca 6-8 minuter.
Lägg tekakorna att svalna på galler under bakduk.
 
 
 
Allmänt, Bröd | bröd, havregryn, matbröd, nybakat baka, tekakor | |
Upp