För varmt att stå inne och baka och ute är det grillväder varje dag. Dags att testa något nytt -att baka en hälsosammare variant av svenskarnas favoritfika! För att grilla behöver nödvändigtvis inte vara onyttigt, och det behöver inte kladdkaka heller... 

Håll koll på kakan hela tiden den är på grillen, gräddningstuden varierar beroende på jur varm grillen är.




Grillad kladdkaka utan socker och gluten 


1 dl kokosflingor

2 dl mandelmjöl 

5 msk kakao

1 tsk bakpulver 

En nypa salt 

1 tsk vaniljpulver 

3 ägg 

10 urkärnade dadlar

1/2 dl kokosolja 

Några droppar pepparmyntsolja 

En bit hackad choklad (gärna rawchoklad)


Blanda alla ingredienser utom chokladen i matberedaren till en jämn smet. Häll upp i en form klädd med bakplåtspapper, toppa med Cashewnötter och bitar av choklad. Grädda på grillgaller, under lock, men kolla ofta! Gräddtid ca 10-20 min, beroende på hur varm grillen är och hur kladdig kaka du vill ha. Servera gärna med färska bär.



(null)

(null)

(null)

(null)


Kladdkaka på grillen -utan gluten och socker!

Glutenfri fika En kommentar

För varmt att stå inne och baka och ute är det grillväder varje dag. Dags att testa något nytt -att baka en hälsosammare variant av svenskarnas favoritfika! För att grilla behöver nödvändigtvis inte vara onyttigt, och det behöver inte kladdkaka heller... 

Håll koll på kakan hela tiden den är på grillen, gräddningstuden varierar beroende på jur varm grillen är.




Grillad kladdkaka utan socker och gluten 


1 dl kokosflingor

2 dl mandelmjöl 

5 msk kakao

1 tsk bakpulver 

En nypa salt 

1 tsk vaniljpulver 

3 ägg 

10 urkärnade dadlar

1/2 dl kokosolja 

Några droppar pepparmyntsolja 

En bit hackad choklad (gärna rawchoklad)


Blanda alla ingredienser utom chokladen i matberedaren till en jämn smet. Häll upp i en form klädd med bakplåtspapper, toppa med Cashewnötter och bitar av choklad. Grädda på grillgaller, under lock, men kolla ofta! Gräddtid ca 10-20 min, beroende på hur varm grillen är och hur kladdig kaka du vill ha. Servera gärna med färska bär.



(null)

(null)

(null)

(null)


Mazariner har alltid varit min stora svaghet…enklast är att köpa färdiga, men det blir ju svårt om man behöver ha dem gluten- och sockerfria…så jag bakade egna!

 Sötade med honung och toppade med fikon, riktigt goda och går utmärkt att frysa in. 


Fikonmazariner 


15 st ugnstemp 175 grader


200 g rumsvarmt smör 

4 msk honung 

4,5 dl glutenfri mjölmix 

1 krm vaniljpulver 


Arbeta ihop ingredienserna i matberedare. Ställ in i kylskåp ett tag om degen känns för kletig. Tryck ut i smorda mazarinformar.


Fyllning:

200 g mandelmassa (se recept nedan för sockerfri)

75 g smör

2 ägg

Rivet skal av en citron 

1 tsk kardemumma 

5 fikon


Skär varje fikon i tre klyftor. Blanda mandelmassa och kör till en jämn smet utan att överarbeta. Tillsätt ägg, citron och kardemumma. Tänk på att inte vispa, utan rör försiktigt, annars kommer smeten stiga i ugnen och sedan sjunka ihop när den svalnar. Klicka ut smeten i de degklädda formarna, fyll dem ca 2/3 och toppa med en bit fikon. Grädda mitt i ugnen ca 10-15 min eller tills de fått färg. 


Mandelmassa


150 g mandelmjöl eller skalade sötmandlar som du mixar till mjöl

3-4 msk honung eller efter behag, beroende på hur söt du vill ha den

3 msk kokosgrädde 

2 krm vaniljpulver

En nypa salt 


Kör allt i matberedare tills det blivit mandelmassa. 




(null)


(null)


Fikonmazariner (glutenfria utan socker!)

Bakelser Kommentera

Mazariner har alltid varit min stora svaghet…enklast är att köpa färdiga, men det blir ju svårt om man behöver ha dem gluten- och sockerfria…så jag bakade egna!

 Sötade med honung och toppade med fikon, riktigt goda och går utmärkt att frysa in. 


Fikonmazariner 


15 st ugnstemp 175 grader


200 g rumsvarmt smör 

4 msk honung 

4,5 dl glutenfri mjölmix 

1 krm vaniljpulver 


Arbeta ihop ingredienserna i matberedare. Ställ in i kylskåp ett tag om degen känns för kletig. Tryck ut i smorda mazarinformar.


Fyllning:

200 g mandelmassa (se recept nedan för sockerfri)

75 g smör

2 ägg

Rivet skal av en citron 

1 tsk kardemumma 

5 fikon


Skär varje fikon i tre klyftor. Blanda mandelmassa och kör till en jämn smet utan att överarbeta. Tillsätt ägg, citron och kardemumma. Tänk på att inte vispa, utan rör försiktigt, annars kommer smeten stiga i ugnen och sedan sjunka ihop när den svalnar. Klicka ut smeten i de degklädda formarna, fyll dem ca 2/3 och toppa med en bit fikon. Grädda mitt i ugnen ca 10-15 min eller tills de fått färg. 


Mandelmassa


150 g mandelmjöl eller skalade sötmandlar som du mixar till mjöl

3-4 msk honung eller efter behag, beroende på hur söt du vill ha den

3 msk kokosgrädde 

2 krm vaniljpulver

En nypa salt 


Kör allt i matberedare tills det blivit mandelmassa. 




(null)


(null)


På vintern äter jag gärna soppor, grytor och gratänger, men på sommaren slår smaken om och jag äter mängder med sallad. 🥗 

Det här är något av det godaste jag vet, helt perfekt en varm dag när man vill äta nåt fräscht och lätt som kräver typ noll ansträngning att laga! ☀️👌 Halloumi och valnötssallad:

2 port

1 pkt halloumi

1 paprika 

Gurka 

Färsk spenat eller andra gröna blad

Valnötter

Honung 

Balsamicvinäger 

Skölj spenaten nogrant, låt rinna av och lägg upp på tallrik. Kärna ut paprikan och skär i strimlor, skiva gurka, lägg ovanpå spenaten. Skiva och stek eller grilla halloumi tills den fått lite färg. Lägg ovanpå spenaten. Strö över valnötter. Ringla över honung och balsamicvinäger. Servera omedelbart! .

.

.

(null)


Halloumi och valnötssallad

Sallader Kommentera

På vintern äter jag gärna soppor, grytor och gratänger, men på sommaren slår smaken om och jag äter mängder med sallad. 🥗 

Det här är något av det godaste jag vet, helt perfekt en varm dag när man vill äta nåt fräscht och lätt som kräver typ noll ansträngning att laga! ☀️👌 Halloumi och valnötssallad:

2 port

1 pkt halloumi

1 paprika 

Gurka 

Färsk spenat eller andra gröna blad

Valnötter

Honung 

Balsamicvinäger 

Skölj spenaten nogrant, låt rinna av och lägg upp på tallrik. Kärna ut paprikan och skär i strimlor, skiva gurka, lägg ovanpå spenaten. Skiva och stek eller grilla halloumi tills den fått lite färg. Lägg ovanpå spenaten. Strö över valnötter. Ringla över honung och balsamicvinäger. Servera omedelbart! .

.

.

(null)