Fikonmazariner (glutenfria utan socker!)

Kommentera

Mazariner har alltid varit min stora svaghet…enklast är att köpa färdiga, men det blir ju svårt om man behöver ha dem gluten- och sockerfria…så jag bakade egna!

 Sötade med honung och toppade med fikon, riktigt goda och går utmärkt att frysa in. 


Fikonmazariner 


15 st ugnstemp 175 grader


200 g rumsvarmt smör 

4 msk honung 

4,5 dl glutenfri mjölmix 

1 krm vaniljpulver 


Arbeta ihop ingredienserna i matberedare. Ställ in i kylskåp ett tag om degen känns för kletig. Tryck ut i smorda mazarinformar.


Fyllning:

200 g mandelmassa (se recept nedan för sockerfri)

75 g smör

2 ägg

Rivet skal av en citron 

1 tsk kardemumma 

5 fikon


Skär varje fikon i tre klyftor. Blanda mandelmassa och kör till en jämn smet utan att överarbeta. Tillsätt ägg, citron och kardemumma. Tänk på att inte vispa, utan rör försiktigt, annars kommer smeten stiga i ugnen och sedan sjunka ihop när den svalnar. Klicka ut smeten i de degklädda formarna, fyll dem ca 2/3 och toppa med en bit fikon. Grädda mitt i ugnen ca 10-15 min eller tills de fått färg. 


Mandelmassa


150 g mandelmjöl eller skalade sötmandlar som du mixar till mjöl

3-4 msk honung eller efter behag, beroende på hur söt du vill ha den

3 msk kokosgrädde 

2 krm vaniljpulver

En nypa salt 


Kör allt i matberedare tills det blivit mandelmassa. 




(null)


(null)